Wat is een te hoge druk cv-ketel? bekijk het maar | hoe hoog druk cv ketel

Wat is een te hoge druk cv-ketel? bekijk het maar | hoe hoog druk cv ketel

Wat is een te hoge druk cv-ketel? bekijk het maar | hoe hoog druk cv ketel

Foto van auteur
Written By HOLLAND GETS ANSWER

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur pulvinar ligula augue quis venenatis. 

Er is sprake van een hoge waterdruk op uw CV-Ketel wanneer deze boven de 2.0 bar zit. Deze hoge druk kan onnodige schade aan het expansievat creëren. Wanneer de druk richting de 3 bar gaat, zijn er zelfs nog grotere gevolgen. De drukbeveiliging kan dan open gaan en ernstige waterschade tot gevolg hebben.

Waarom moet ik mijn cv-ketel zo vaak bijvullen?

Als je meerdere keren per jaar het water moet bijvullen van je cv-ketel dan is er wat mis. Dan is er sprake van een lek want dat water verdwijnt niet zomaar. De meest voorkomende oorzaak is dat het expansievat oud en lek is. Die moet je iedere 7-10 jaar vervangen.

Waarom zakt druk cv-ketel?

Een te lage waterdruk kan verschillende oorzaken hebben. Door het opwarmen van het water kan er water verloren gaan. Als er een lekkage is dan zal de druk langzaam afnemen, omdat er water wegloopt uit het verwarmingssysteem. Een kapot expansievat kan er voor zorgen dat de druk afneemt.

Hoe hoog druk expansievat?

De werkdruk van iedere CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Is de druk lager dan 1,0 bar, dan zal de cv-ketel uitschakelen of niet goed meer werken. Een te hoge druk veroorzaakt onnodige slijtage aan het expansievat. Gaat de druk richting 3 bar, dan ontstaat het gevaar dat de drukbeveiliging opengaat.

Wat als de waterdruk te hoog is?

Een te hoge druk op uw cv-ketel kan onnodige schade aan het expansievat tot gevolg hebben. Wanneer de druk richting de 3 bar gaat kan dit bovendien leiden tot gevaarlijke situaties. In dit geval kan namelijk de drukbeveiliging open gaan, wat ernstige waterschade tot gevolg kan hebben.

Hoe vaak moet je water bijvullen cv-ketel?

De juiste werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Zodra de ketel onder de 1,5 bar komt raden wij aan de CV-ketel bij te vullen met water. Het is afhankelijk van uw CV-installatie of dit vaak dient te gebeuren of niet. We raden aan dit elke 3 maanden te controleren.

Hoe weet je of het expansievat kapot is?

Expansievat lekt water

Het kan echter ook gebeuren dat uw cv door een kapot expansievat water lekt. Doordat het expansievat de druk niet meer kan opvangen, wordt de druk te hoog en treedt het overstortventiel in werking. Wanneer uw cv-ketel lekt, kan dit dus een teken zijn dat uw drukvat aan vervanging toe is.

Hoe hoor je of expansievat kapot is?

Bij een defect expansievat is meestal het rubberen membraam tussen de compartimenten lek, waardoor beide delen uit water bestaan. Door met een hard voorwerp aan de boven- en onderkant op het vat te tikken kunt u dit horen. Water geeft een dof geluid, stikstof een hol geluid.

Hoe ontlucht je een expansievat?

Een expansievat moet nooit worden ontlucht. Wel moet het minstens één keer per jaar worden onderhouden. Daarbij moet de luchtdruk van het vat worden gecontroleerd (net als bij een autoband is bijpompen soms nodig). Daarvoor moet het water eerst uit het vat worden gehaald.

Hoeveel druk mag een ketel verliezen?

Is dit 1,5 bar of lager? Dan dient u de CV-ketel bij te vullen (maximaal 2,0 bar). Zodra de druk onder de 1,00 bar komt kan de ketel in storing schieten. Rond de 3,0 bar zal het overstortventiel water gaan lozen, een zeer onwenselijke situatie.

Hoe hoog moet de temperatuur van de cv-ketel zijn?

Bij moderne ketels is de maximale aanvoertemperatuur 80 graden Celsius. Bij oudere cv-ketels zelfs 90 graden. Om die hoge temperatuur te bereiken gebruikt de ketel veel gas, en dat zorgt voor hoge energiekosten en meer CO2-uitstoot. Met een lagere cv-temperatuur bespaar je geld én CO2-uitstoot.

Hoe kan ik de waterdruk meten?

De waterdruk wordt gemeten in bar. U meet die door een manometer aan te sluiten op de kraan. Als u geen manometer hebt, kunt u ook inlichtingen vragen bij het waterleidingbedrijf” of uw hovenier om hulp vragen. Voor een goede werking moet er een waterdruk van minstens 2,5 bar zijn.

Hoe controleer je de waterdruk?

Wanneer de waterdruk te laag is, komt er simpelweg (te) weinig water uit de kraan. Controleer eerst of het aan de kra(a)n(en) ligt: Schroef de kop eraf en controleer het zeefje. Wanneer alle kranen te weinig druk lijken te hebben controleer dan eerst of de hoofdkraan helemaal opengedraaid is.

Hoe lang gaat een expansievat mee?

Een expansievat heeft een gemiddelde levensduur van zo’n zeven jaar.

Hoeveel voordruk moet een expansievat hebben?

Heb je een ketel met een vermogen van 20 kilowatt en hangt je hoogste radiator 7 m boven de ketel, dan heb je een expansievat nodig van 18 liter met een voordruk van 1 bar. Drukvaten tussen 18 en 35 liter met een druk van 0,5 of 1 bar zijn het meest gangbaar bij particuliere woningen.

Hoe voordruk expansievat meten?

Als het expansievat aangesloten is en water bevat, meet men op het gasventiel van het vat de installatiedruk, niet de voordruk. Misschien zit het vat bijna vol met water (dat kun je nooit zien aan de buitenkant). Om de voordruk te kunnen meten – die erg belangrijk is – moét het vat dus leeg zijn.

Wat is het gevolg als je een expansievat monteert met een te lage voordruk?

Als de installatiedruk onder de 1 bar komt ontstaat er schade door lucht in de pomp. Bij een voordruk die te laag is ten opzichte van de installatiedruk worden de mechanische krachten op het membraan aanzienlijk verhoogd waardoor de levensduur van het vat significant wordt verkort.

Hoeveel water zit er in een expansievat?

In een expansievat in een koude cv-installatie zitten ongeveer drie liter water en het membraan wordt door het water een beetje in het vat geduwd. Bij het opwarmen van het cv-water vloeit met oplopende druk meer water in het expansievat en wordt het stikstof samengedrukt.