Kan je zelf waterstof maken? kijk maar | hoe maak je waterstof

Kan je zelf waterstof maken? kijk maar | hoe maak je waterstof

Kan je zelf waterstof maken? kijk maar | hoe maak je waterstof

Foto van auteur
Written By HOLLAND GETS ANSWER

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur pulvinar ligula augue quis venenatis. 

Productie, opslag en toepassing van waterstof vereisen complexe en dure apparatuur die aan allerlei veiligheidseisen moet voldoen. Dat is op huishoudelijk niveau niet zomaar mogelijk, ook niet bij een boerderij of klein bedrijf met een loods vol zonnepanelen op het dak.

Hoe genereer je waterstof?

Elektrolyse. Elektrolyse haalt waterstof uit water door gebruik te maken van elektrische stroom. Dit proces produceert geen uitstoot behalve waterstofgas en zuurstof. De gebruikte elektriciteit kan van hernieuwbare energie komen, zoals wind- en zonne-energie.

Hoe kan waterstof gemaakt worden?

Bij de productie van waterstof via elektrolyse , wordt elektriciteit gebruikt om water te splitsen. Die splitsing vindt plaats in een elektrochemische cel. Daarin wordt water met behulp van elektrische lading omgezet in waterstof en zuurstof. Er komt geen CO2 vrij bij dit proces.

Wat kost het om waterstof te maken?

De kosten van een stroomaggregaat op waterstof zijn € 40,‐ per draaiuur. Dit is vergelijkbaar met het dagtarief van de huur van een dieselaggregaat. De technologie is relatief nieuw. Deze kosten zullen naar verwachting afnemen als de aggregaten op grotere schaal worden toegepast.

Hoeveel energie kost het om 1 liter waterstof te maken?

Waterstof is de stof met de hoogste energiedichtheid per kg: 125.000 kJ per kg. Het probleem is, dat waterstof een gas is en blijft. Het is heel moeilijk en gevaarlijk om vloeibaar te maken. Per liter waterstofgas is de energiedichtheid slechts 11 kJ (bij 1 bar druk) of 2.200 kJ (bij 200 bar).

Hoeveel energie kost het om 1 kg waterstof te maken?

Om één kilogram waterstofgas te maken heb je ongeveer 50 kWh aan elektriciteit nodig. Daarnaast is er energie nodig om het geproduceerde gas onder hoge druk op te slaan. Grofweg kan je stellen dat er ongeveer 2x zoveel energie nodig is als dat er in 1 kg waterstofgas is opgeslagen.

Hoe kun je waterstof vloeibaar maken?

Waterstof wordt vloeibaar door sterk afkoelen. Bij een temperatuur van 20,28 Kelvin (−252,87°C) en atmosferische druk bar is waterstof vloeibaar. Waterstof wordt dan opgeslagen in zeer goed geïsoleerde tanks, ook wel dewars genaamd (naamgever: Sir James Dewar).

Waar kan ik waterstof kopen?

Bij IJsfabriek Strombeek kan u waterstof kopen in flessen of in flessenbundels. U kan hiervoor kiezen uit twee formules: Flessen waterstof huren met staangeld: u betaalt een kleine maandelijkse huurvergoeding per fles.

Wat kost een volle tank waterstof?

Waterstof wordt per kilo afgerekend en de gemiddelde prijs daarvoor is op dit moment zo’n 10 euro excl. BTW en 12,10 euro incl. BTW. Deze prijs kun je niet vergelijken met de literprijs van benzine of diesel.

Is waterstof echt de toekomst?

Waterstof voor personenauto’s heeft geen toekomst

De toekomst voor personenauto’s ligt bij batterij-elektrisch rijden. Qua energierendement en de kosten van de energie is waterstof niet concurrerend met batterij-elektrisch rijden. Elektrisch rijden is efficiënter, goedkoper en beter beschikbaar.

Wat is de toekomst van waterstof?

Het is ook nog een duurzame grondstof, bijvoorbeeld voor plastics. Daarom kan waterstof in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen. Waterstof is alleen duurzaam als het gemaakt wordt uit water en duurzaam opgewekte elektriciteit, en daar hebben we nog lang niet genoeg van.

Is waterstof duur?

Waterstof is voorlopig kostbaar. Er moet gerekend worden met zo’n 15 euro per kg en een verbruik van 1,25 kg. per 100 km., grofweg zo’n 18 cent per kilometer, ruim boven de brandstofkosten van zelfs een flinke middenklasser. In de nabije toekomst wordt een kiloprijs verwacht van rond de 5 euro.

Hoeveel m3 is 1 kg waterstof?

1 m³ waterstofgas weegt 90 gram, 11,1 m³ waterstofgas weegt 1 kg. Daarmee komt de kale productieprijs van waterstof uit op: 2,70/11,1 = € 0,243 per m³. Vergelijk je dit met aardgas, dan kom je uit op ongeveer € 0,73 per m3.

Kan een bestaande cv ketel op waterstof?

Om waterstof te kunnen gebruiken als brandstof voor de cv-ketel moet er ook in huis nog het een en ander gebeuren. Zo volstaat het huidige type cv-ketel niet, dus deze moet vervangen of aangepast worden. Daarnaast zijn er (kleine) aanpassingen nodig aan bestaande gasleidingen en radiatoren.

Hoe explosief is waterstof?

Chemische eigenschappen. Waterstof kan samen met zuurstof water vormen. Hierbij komt energie (286 kJ/mol) vrij. Daarom is een mengsel van waterstofgas en zuurstofgas in een volumeverhouding van 2:1, dat ook wel bekendstaat als knalgas, explosief.

Hoeveel liter water voor 1 liter waterstof?

Om een liter waterstofgas(0 graden 1013 HPa)) te maken heb je slechts 0.80 ml water nodig, Een mol (=2gram)waterstofgas is ongeveer 22,4liter bij bovengenoemde druk en temperatuur dus een liter waterstof is 1l/22.4l x 18gram/mol water vergt de elektrolyse van 0.80gram water en dat is dus 0.80ml ofwel 0.00080 liter

Hoe zwaar is 1 liter waterstof?

Waterstofgas is het lichtste gas en heeft bij atmosferische druk een kookpunt van slechts -252 °C en een smeltpunt van -258 °C. De dichtheid bedraagt slechts 0,08988 gram/liter (ter vergelijking: dichtheid water: 1000 gram/liter), en toch heeft het de hoogste energie inhoud per gewichtsverhouding.

Hoeveel energie komt er vrij bij verbranding van waterstof?

Gasvormig, kleurloos en reukloos waterstof (H2) is een brandstof met een zeer hoge verbrandingswaarde. Bij de verbranding van een kilogram waterstof komt 141,85 megajoule energie vrij, ofwel drie keer zoveel als bij de verbranding van een kilo aardgas.

 

Categorieën Niet gecategoriseerd