Hoe werkt een soa test bij de GGD? kijk maar | hoe werkt een soa test

Hoe werkt een soa test bij de GGD? kijk maar | hoe werkt een soa test

Hoe werkt een soa test bij de GGD? kijk maar | hoe werkt een soa test

Foto van auteur
Written By HOLLAND GETS ANSWER

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur pulvinar ligula augue quis venenatis. 

SOA-test bij de GGD

Vrouwen maken zelf een uitstrijkje van de vagina en/of keel en/of anus. Dit testen we op chlamydia en gonorroe. De urine en/of keel en/of anus van mannen testen we op chlamydia en gonorroe. Mannen nemen deze testen ook zelf af op het toilet.

Is een soa test gratis?

Een soa-test bij de GGD is gratis en anoniem. De GGD geeft een bezoek niet door aan je ouders, huisarts of zorgverzekering. Zo verloopt de soa-test: De soa-verpleegkundige stelt eerst een aantal vragen over je situatie.

Hoe betrouwbaar zijn thuis soa testen?

De betrouwbaarheid van de thuistest is vaker niet goed dan wel goed. Bij een gecombineerd onderzoek van SOA-Aids Nederland en het RIVM bleek dat slechts 25% van de aangeboden testen voldoende tot goed scoorden op betrouwbaarheid.

Is een soa test pijnlijk?

Doet een soa test pijn? Nee. Een test waaruit moet blijken of je chlamydia of gonorroe hebt, gaat door middel van een uitstrijkje. Dit kan je zelf doen of door een arts.

Hoe werkt een soa test bij een vrouw?

Je krijgt van de arts of verpleegkundige een wattenstaafje in een buisje. Het uitstrijkje kun je doen op het toilet in de huisartspraktijk of GGD. Je gaat met het wattenstaafje bij je vagina naar binnen en strijkt 10 seconden over de wand van je vagina.

Hoe lang duurt de uitslag van een soa test GGD?

De uitslag van de soa-test ontvang je binnen 14 dagen via een sms. Als je geen sms kunt ontvangen, krijg je de uitslag via e-mail. Staat er in de uitslag dat jij moet bellen naar de GGD? Dan is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet en je bij de GGD laat behandelen.

Hoe duur is een soa test?

Het bezoek aan de huisarts betaal je niet, want dat krijg je vergoed vanuit je basisverzekering. Daar betaal je geen eigen risico voor. Gemiddeld kost een test 150 euro.

Wat kost een soa test bij de huisarts?

De soa test kosten hangen er vanaf welke test je laat doen en waar je een test laat doen. Bij de huisarts kunnen de kosten van een soa test oplopen tot €300,- en heb je geen volledige anonimiteit.

Hoe groot is de kans dat je een soa hebt?

Nu weten we hoevaak Chlamydia en Gonorroe voorkomen in Nederland, maar wat is nou de kans dat je dit krijgt van één keer onveilige seks? Voor vrouwen geldt dat je per keer dat je onveilige seks hebt met een besmette partner, 45% kans hebt om Chlamydia op te lopen en 80% kans hebt om Gonorroe op te lopen.

Kun je jezelf testen op een soa?

De test bij de GGD is gratis, maar niet iedereen kan bij de GGD terecht voor een test. Vraag het na bij de GGD in jouw buurt. Er bestaan ook soa-tests die je zelf thuis kunt doen: Bij de drogist.

Hoe betrouwbaar is een zelftest chlamydia?

Het RIVM onderzocht de kwaliteit en informatievoorziening van websites met chlamydia-testen, omdat die veel op internet worden aangeboden. Hieruit bleek dat de betrouwbaarheid van thuistesten voor chlamydia vaak niet is aangetoond.

Is SOA poli online betrouwbaar?

Een betrouwbare site met betrouwbare zelftesten is soapoli-online. Waarom is dit betrouwbaar? De test wordt onderzocht door een laboratorium. Er zijn ook zelftesten op de markt waarbij je de uitslag zelf gelijk kan aflezen maar deze laten vaak een verkeerde uitslag zien.

Hoe lang na onveilige seks testen op soa?

Het duurt even voordat soa’s aantoonbaar zijn. Om zeker te weten dat de testuitslag betrouwbaar is, moet je een periode wachten: Chlamydia en gonorroe: 2 weken na het seksuele contact. Hiv, syfilis en hepatitis B: 3 maanden na het seksuele contact.

Hoe lang duurt een soa test bij de huisarts?

Huisarts. Hoelang het duurt voordat je de uitslag binnen hebt, verschilt per huisarts. Meestal ligt het eraan hoe druk het is bij hun laboratoria. Over het algemeen moet je ongeveer 1 week wachten op de uitslag.

Kan je een soa hebben zonder dat je het weet?

Een soa krijgen en doorgeven zonder klachten

Je kunt een soa hebben zonder dat je het weet. Soms merk je er niks van en heb je geen klachten. Je kunt de soa dan wel doorgeven aan iemand anders. Vooral als je seks hebt zonder condoom.

Hoe herken je een soa bij vrouwen?

Wat merk ik van een soa? Bij vrouwen: vaginale afscheiding die ander is dan normaal (meer dan anders, een andere kleur of het ruikt meer) wondjes, wratten of blaasjes op je schaamlippen en/of vagina.

 

Categorieën Niet gecategoriseerd