Een kandidaat voor de gemeenteraad wordt met voorkeurstemmen gekozen als deze ten minste een aantal van 25% van de kiesdeler aan stemmen gehaald heeft (voorkeursdrempel) (bij raden met 19 of meer zetels) of 50% van de kiesdeler (bij raden met minder dan 19 zetels).
Hoeveel stemmen nodig voor een zetel?
De kiesdeler is bij verkiezingen het totaal aantal stemmen gedeeld door het aantal zetels dat te verdelen is. Bij een kiessysteem van evenredige vertegenwoordiging is dit in principe ook het aantal benodigde stemmen per te behalen zetel. = 100.000. Voor elke 100.000 behaalde stemmen krijgt een partij dan 1 zetel.
Wat is coalitievorming?
Een coalitie is een verbond van twee of meer groeperingen, partijen of staten. In het bijzonder wordt het woord gebruikt voor een verbond van politieke partijen die dan in een volksvertegenwoordiging samen een meerderheid van de stemmen hebben. Op nationaal niveau spreekt men dan van een regeringscoalitie.
Hoe werkt de kiesdrempel?
Bij verkiezingen volgens een systeem met kieslijsten kan een kiesdrempel ingesteld worden. Dit betekent dat lijsten (meestal politieke partijen) die minder dan een bepaald percentage van de stemmen (de kiesdrempel) halen, geen enkele zetel in het verkozen orgaan krijgen.
Wat wordt er bedoeld met zwevende kiezer?
Een zwevende kiezer is een persoon die niet verbonden is met een politieke partij of politicus of iemand die ook bereid is op andere partijen te stemmen tijdens een verkiezing dan de partij waar hij/zij mee is verbonden.
Wat betekent de lijsttrekker?
De lijsttrekker of lijstaanvoerder is in Nederland, België en Suriname de hoogst geplaatste persoon op de kandidatenlijst van een politieke partij bij verkiezingen. De lijsttrekker is ook de politiek leider en speelt namens de partij de hoofdrol in de verkiezingscampagne en de debatten.
Hoeveel stemmen krijgt nummer 2000 in de Top 2000?
In eerdere jaren bracht de NPO nog wel eens naar buiten hoeveel stemmen er in totaal voor de Top 2000 waren uitgebracht. In 2016 waren dat er 6,5 miljoen. Hierbij moet gezegd worden dat elke stem op een liedje los wordt geteld. Iedere persoon kan (in ieder geval anno 2021) op 35 nummers stemmen.
Wat is een zetel in de politiek?
Een politieke zetel is een plaats in een gekozen orgaan, zoals de ledenraad of het bestuur van een vereniging, en met name in de wetgevende macht (parlement, gemeenteraad enz.) in een land. Elke zetel wordt in principe bezet door één lid van dat orgaan.
Hoe kun je blanco stemmen?
Blanco stemmen zijn stembiljetten waarop geen enkel hokje rood is gemaakt en waarop ook niet getekend of geschreven is (dus letterlijk blanco). Als het biljet anderszins geen geldige stem bevat (bijvoorbeeld meerdere rode hokjes), is het ongeldig.
Wat is de VVD links of rechts?
De VVD staat als voornamelijk conservatief-liberale partij (centrum)rechts van het midden (hoewel de partij ook sociaalliberalen bevat). Net als de Duitse FDP en Deense Venstre.
Wat is de PVV links of rechts?
De PVV werd in 2006 als rechts en conservatief gekenmerkt maar schoof in 2010 op naar een middenpositie op de sociaaleconomische as door een combinatie van (uiterst) rechtse en linkse standpunten. Ook in 2012 werd de PVV op een middenpositie op de links/rechts-as gepositioneerd.
Waar bestaat de coalitie uit?
Zo’n regering wordt “coalitieregering” genoemd en bestaat geheel of grotendeels uit ministers en staatssecretarissen afkomstig uit die partijen.
Wie vormen de coalitie?
De coalitie werd gevormd door Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), Democraten 66 (D66), Christen-Democratisch Appèl (CDA) en ChristenUnie (CU), dezelfde partijen als het voorgaande kabinet-Rutte III.
Wat is een coalitie gemeenteraad?
Coalitie. Na de verkiezingen kunnen partijen gaan samenwerken en zo samen een coalitie vormen. Als hier een akkoord voor wordt geschreven, wordt dit een coalitieakkoord genoemd. In Staphorst is na de verkiezingen 2018 een coalitie gevormd door SGP, ChristenUnie en CDA, waarna een coalitieakkoord is opgesteld.