Hoe weet je dat je een gaatje hebt? kijk maar | hoe ziet een beginnend gaatje eruit

Hoe weet je dat je een gaatje hebt? kijk maar | hoe ziet een beginnend gaatje eruit

Hoe weet je dat je een gaatje hebt? kijk maar | hoe ziet een beginnend gaatje eruit

Foto van auteur
Written By HOLLAND GETS ANSWER

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur pulvinar ligula augue quis venenatis. 

Symptomen bij gaatjes

Kiespijn. Vooral bij het consumeren van hete, koude of zoete dranken en etenswaren. Aanhoudende pijn in de kaak. Soms gaat dit gepaard met pijn in het oor of gezicht.

Hoe ziet een gaatje in de kies er uit?

Beginnende gaatjes kenmerken zich door verkleuring van tanden of kiezen. Vaak ontstaat er een witte vlek. Op dit punt kun je beginnende gaatjes zelf herstellen. Dit doe je door goed te poetsen met fluoride houdende tandpasta.

Kan je een klein gaatje wegpoetsen?

Als de laag een beetje weg is, heb je een beginnend gaatje. Dit kan je door extra goed te poetsen soms nog wel wegpoetsen. Poets dan wel met een fluoride tandpasta, want die zorgt dat de tanden weer sterker worden. Als de laag helemaal weg is, komt er een bruin plekje.

Kun je een gaatje voelen met je tong?

In een ver stadium zal kiespijn een alarmerend symptoom zijn. Het gat is in dat geval zo groot geworden dat de zenuw geïrriteerd is geraakt. Afhankelijk van de plek van het gaatje zou het mogelijk zijn dat er een stuk van de tand kan afbreken, waardoor het gat nog beter te voelen is met de tong.

Doet het pijn als je een gaatje hebt?

Bij een beginnend gaatje zal de pijn vooral optreden bij het nuttigen van koud eten of drinken en later ook bij warme temperatuur. Ten slotte kun je een voortdurende en zeurende pijn ervaren. Ook na het vullen van gaatjes kan kiespijn optreden. Dit trekt echter vaak na een aantal dagen weer weg.

Hoe snel moet je een gaatje laten vullen?

Dit varieert van 15 minuten tot een uur. De duur is afhankelijk voor de grootte van de vulling, de moeilijkheidsgraad van de behandeling, het aantal tanden en kiezen dat gevuld wordt en de werksnelheid van de tandarts.

Doet een gaatje vullen zonder verdoving pijn?

Doet een vulling krijgen pijn? Als je kiest voor een verdoving voel je niets voor de behandeling. Echter, bij een klein gaatje of als je niet bang bent voor de tandarts, kan je de behandeling ook zonder verdoving ondergaan. Het boren kan even gevoelig zijn, maar je zit na de behandeling niet met een verdoofde mond.

Kan een gaatje in je kies genezen?

Tandbederf is niet te genezen, maar met een goede mondverzorgingsroutine kun je proberen het vroegtijdig te stoppen. Denk hierbij ook aan het kopen van een Oral-B elektrische tandenborstel, die helpt bij het beter verwijderen van tandplak en het voorkomen van gaatjes.

Hoe ziet een gaatje eruit zwart?

Hoe ziet een (beginnend) gaatje eruit? U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje.

Is een klein gaatje erg?

Als een gaatje heel klein is en het alleen in het buitenste glazuurlaagje zit, kan het volstaan om met een goede fluoridehoudende tandpasta te poetsen en goed te flossen, stokeren of rageren. Het gaatje zal niet verdwijnen, maar het proces van het groter worden van het gaatje zal stoppen.

Hoe verwijder je een gaatje?

Behandeling van gaatjes. Als er een gaatje in je tanden of kiezen is vastgesteld, wordt dit bij de tandarts behandeld. Het gaatje in je tand wordt weggeboord (dit kan met of zonder verdoving) en vervolgens wordt het gat met een witte vulling (composiet) of grijze vulling (amalgaam) gevuld.

Kan een beginnend gaatje herstellen?

Dan kunt u een beginnend gaatje in uw tanden wegpoetsen. Voorwaarde hiervoor is dat het tandglazuur nog niet echt is aangetast. Alleen dan kan het tandweefsel zich nog herstellen. Dit wordt remineraliseren genoemd.

Hoe lang gaatje?

Wanneer je een gaatje hebt geschoten of laten prikken in kraakbeen (het harde gedeelte van je oor) duurt het zelfs 12 weken voordat je de oorbel eruit kan halen. Na deze 8 (12 weken) kun je dus de oorbel eruit halen en voorzichtig nieuwe oorbellen proberen in te doen.

Hoe weet je of je een wortelkanaalbehandeling nodig hebt?

Wanneer heb je een wortelkanaalbehandeling nodig? Je tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt.

Hoeveel mensen in Nederland hebben gaatjes?

Onder volwassenen is er bijna niemand met een volledig gaaf gebit. Volgens de meest recente cijfers heeft tachtig procent van de volwassen Nederlanders een of meer gaatjes.

Hoe weet je welke kies pijn doet?

Het doorkomen (of juist niet) van verstandskiezen

Een enkele verstandskies kan je hele gebit pijn laten doen, simpelweg omdat de pijn uitstraalt. Wanneer verstandskiezen doorkomen dan kan dit pijnlijk tandvlees opleveren. Maar wanneer verstandskiezen maar half doorkomen dan leidt dit soms tot een ontsteking.

Kan ik naar de spoed gaan met tandpijn?

Tandpijn: er is geen tandarts van wacht beschikbaar op de spoeddienst. We kunnen je wel pijnmedicatie en antibioticum voorschrijven. Verwijderen van draadjes of haakjes: maak daarvoor een afspraak met je huisarts of arts-specialist.

Kan kies niet aanraken?

Als de ontsteking onbehandeld blijft, kan de ontsteking zich in een later stadium uitbreiden naar het kaakbot rond de wortelpunt van de tand of kies. De zenuw is dan afgestorven. Aanraken van of dichtbijten op de kies is dan zeer pijnlijk.

 

Categorieën Niet gecategoriseerd