Hoe weet je dat het vruchtwater is? kijk maar | hoe ziet vruchtwater eruit

Hoe weet je dat het vruchtwater is? kijk maar | hoe ziet vruchtwater eruit

Hoe weet je dat het vruchtwater is? kijk maar | hoe ziet vruchtwater eruit

Foto van auteur
Written By HOLLAND GETS ANSWER

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur pulvinar ligula augue quis venenatis. 

Vruchtwater verlies / gebroken vliezen

Vruchtwater kan je herkennen aan dat het waterdun is, het ruikt zoetig en je het niet kan ophouden. Soms verlies je in een keer een hele plens, maar vooral als de baby al goed is ingedaald, zullen het steeds kleine beetjes vocht zijn die je verliest.

Is dit vruchtwater?

Helder vruchtwater is waterig, grijs-wit troebel van kleur, soms met wat witte of rozige vlokjes. Vruchtwater heeft een zoetige geur (niet zurig zoals urine of wee als afscheiding). Als de vliezen gebroken zijn, blijft het vruchtwater meestal aflopen en heb je de hele tijd een natte onderbroek.

Hoe weet je of je vliezen gebroken zijn?

Wanneer je vliezen breken, zal je dit herkennen aan het vrijkomen van vruchtwater. Dat vruchtwaterverlies kan in kleine beetjes komen, maar ook in een grote golf vruchtwater. De vliezen kunnen op meerdere plekken breken.

Wat is Pprom?

PPROM is de Engelse afkorting voor ‘preterm pre-labor rupture of membranes’. In het Nederlands spreken we van vroegtijdig gebroken vliezen, ofwel vruchtwaterverlies voor de zwangerschapsduur van 37 weken.

Hoe voelt toucheren?

Toucheren kan een beetje gevoelig zijn, vooral als je de spieren rondom je vagina (bewust of onbewust) aanspant. Probeer je daarom tijdens het onderzoek zoveel mogelijk te ontspannen. Tijdens een wee doet een inwendig onderzoek bijna altijd pijn. Geef het dus aan als je een wee voelt aankomen.

Hoe controleert verloskundige vruchtwater?

De verloskundige komt bij je langs om de kleur van het vruchtwater te bekijken. Daarnaast luistert ze naar de hartslag van de baby en voelt ze of de baby goed is ingedaald. Ook zal ze uitleggen wat er gaat gebeuren en wanneer je haar weer moet bellen.

Welke kleur heeft het vruchtwater?

Vruchtwater. Het vruchtwater is normaal gesproken helder/grijs-wit van kleur met witte vlokjes erin. Wanneer er bijmenging van ontlasting van het kind optreedt kan het vruchtwater groen of bruin verkleuren. Een rode verkleuring ontstaat door bijmenging van wat bloed.

Welke geur heeft vruchtwater?

Vruchtwater ruikt wat weeïg of zoet. Wanneer de baby in het vruchtwater heeft gepoept heeft het een groene kleur (als erwtensoep), maar geen andere geur. We noemen het dan meconiumhoudend vruchtwater. Meconium is de eerste ontlasting van de baby en bestaat uit vetten en donshaartjes, er zitten nog geen bacteriën in.

Hoe weet je dat de bevalling begint?

Meestal begint de bevalling met weeën. Soms doen die weeën meteen al pijn en volgen ze elkaar al snel op. Maar meestal zijn ze in het begin nog kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk. Vaak kun je gewoon doorgaan met waarmee je bezig bent.

Wat als je niet merkt dat je vliezen zijn gebroken?

Verlies je vruchtwater of urine? Het is soms moeilijk om te constateren dat je vliezen gebroken zijn. Veel zwangeren denken dat als de vliezen breken dat gepaard gaat met een hele plons vruchtwater ineens. Maar als het hoofdje diep is ingedaald verlies je meestal druppels vruchtwater en niet een hele plons in 1 keer.

Kan een baby leven zonder vruchtwater?

Het is dus zaak dat de baby zo lang mogelijk in deze beschermende zak met vocht blijft zitten. Als de vliezen breken vóór de 24ste weken dan zijn de overlevingskansen voor de baby klein. De kans op een vroeggeboorte is aanzienlijk en zeventig procent van de kinderen overlijdt.

Kunnen vliezen overdag breken?

Als je vliezen overdag breken mag je ons altijd direct bellen. Als je vliezen ’s nachts breken (tussen 22.00u-8.00u) en het vruchtwater is helder hoef je ons niet direct te bellen, probeer dan nog wat te gaan slapen en bel ons in de ochtend.

Wat kun je doen om vroeggeboorte te voorkomen?

Eet gezond (onderaan vind u enkele informatieve websites), zorg dat je voldoende lichaamsbeweging hebt en in goede conditie een zwangerschap in gaat en tijdens de zwangerschap voldoende lichaamsbeweging houdt, dit vermindert de kans op een vroeggeboorte!

Hoe groot is de kans op een tweede vroeggeboorte?

De kans op herhaling

Bent u bij een eerdere keer vóór 37 weken bevallen, dan is de kans om weer te vroeg te bevallen 20%. Dit betekent dat 1 op de 5 vrouwen nu weer te vroeg zal bevallen. Bent u nooit te vroeg bevallen dan is de kans op een vroeggeboorte ongeveer 4%. Dat is 1 op de 25 vrouwen.

Wat is prom zwangerschap?

Voortijdig breken van de vliezen (PROM)

Soms begint een voortijdige bevalling met het breken van de vliezen. Dit wordt vaak kortweg PROM genoemd, de afkorting van de Engelse benaming ervan (premature rupture of the membranes). PROM staat voor het voortijdig breken van de vliezen vóór de 37e zwangerschapsweek.

Hoe voelt de Ring of Fire?

Als het hoofdje bijna naar buiten komt, voel je een intens, brandend gevoel tussen je vagina en de anus, het perineum. Dat brandende gevoel wordt ook wel ’the ring of fire’ genoemd. Dit betekent dat het hoofdje ‘staat’: het zakt niet meer terug naar binnen.

Hoe verstrijkt de baarmoedermond?

Het is de opening van de baarmoeder. Normaal gezien is je baarmoederhals gesloten, stevig en lang (ongeveer 3,5 tot 4 cm). Wanneer in arbeid bent, wordt je baarmoederhals dunner en wordt het steeds zachter en korter. Dit wordt verstrijking genoemd.

Hoe voelt het verstrijken van de baarmoedermond?

Dit kun je merken doordat je krampen in je onderbuik voelt, maar soms merk je er niets van. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en staat deze wat naar achter. Tijdens deze fase wordt de baarmoedermond zachter en korter (verstrijken noemen we dat) en komt de baarmoedermond meer naar het midden.

 

Categorieën Niet gecategoriseerd