Geef je standpunt.
Geef je eerste argument voor je standpunt, licht het toe en verwijs naar bronnen.Geef een tweede argument voor je standpunt, licht het toe en verwijs naar bronnen.Geef een derde argument voor je standpunt, licht het toe en verwijs naar bronnen.Geef een tegenargument en weerleg dit tegenargument.
Wat is een betoog voorbeeld?
In een betoog wil je, net als tijdens een debat, anderen overtuigen om jouw standpunt in te nemen. Dit doe je door argumenten te brengen die jouw (opgelegde) mening ondersteunen. Je gaat er in een betoog vanuit dat de lezer het oneens is met jouw standpunt óf nog geen mening heeft over het onderwerp.
Waar moet je op letten bij een betoog?
Het belangrijkste punt van een betoog is dat je de ander(en) overtuigt van je standpunt. Centraal in het betoog staat het de ander overtuigen van het standpunt. Dat moet vanaf het begin dus duidelijk zijn. Daarna volgen argumenten die het standpunt verdedigen en ten slotte wordt het standpunt nog eens bekrachtigd.
Hoe schrijf je een betoog 3F?
STAPPENPLAN VOOR HET SCHRIJVEN VAN EEN BETOOG (3F) Onderwerp kiezen. • Beschrijf je een anekdote? • tenzij in de opdracht om meerdere tegenargumenten wordt gevraagd.• Deze tegenargumenten ‘weerleg’ je in je tekst (zie voor de uitleg hierover hieronder.) jouw visie overtuigt. 2e alinea en eventueel 3e alinea.
Hoe houd ik een goed betoog?
Hoe schrijf je een betoog?
De inleiding. In de inleiding van een betoog introduceer je, net als in alle andere teksten, het onderwerp. De kern. In de kern van je betoog behandel je per alinea een argument voor je standpunt. Het slot. In het slot van je betoog noem je nogmaals kort je argumenten voor je standpunt.
Wat staat er in een bouwplan voor een betoog?
In een bouwplan staan alle onderdelen van het betoog; de inleiding, het middenstuk en het slot. Het is belangrijk om eerst het bouwplan schematisch in te vullen voordat je begint met schrijven. Met schematisch wordt bedoeld dat met steekwoorden opschrijft wat je in dat onderdeel wilt gaan behandelen.
Wat is de stijl van een betoog?
In een betoog probeer je anderen te overtuigen van jouw standpunt door middel van onderbouwde argumenten inzake een stelling. Je kunt voor of juist tegen een stelling zijn. Ben je voor de stelling, dan bedenk je argumenten die deze stelling ondersteunen.
Hoe herken je een betogende tekst?
In een betoog staat altijd duidelijk de mening van de schrijver. De schrijver wil jou als lezer immers overtuigen van die mening. Je zal in een betoog dan ook regelmatig het woord ‘ik’ zien staan (‘ik vind’, ‘ik ben van mening dat…’).
Wat is een ander woord voor betoog?
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: betoog (zn): argumentatie, bewijsvoering, redenatie, redenering, sermoen, toespraak, uiteenzetting.
Welke signaalwoorden kunnen wijzen op een argumentatie?
Argumentatie
omdat, daarom, dus, om die reden.doordat, daardoor, waardoor, zodat.met het doel dat, om te, opdat, teneinde, waartoe.want, namelijk, immers.zodat, met het gevolg dat, ten gevolge van.kortom.dat heeft geleid tot.
Wat zijn de kenmerken van een betoog?
Een betoog is een verdediging van een standpunt door het geven van argumenten of ontkrachten van tegenargumenten. Een betoog onderscheidt zich van andere manieren om een stelling te verkondigen door de stelligheid waarmee de stelling verkondigd wordt en de veelal subjectieve argumenten die gegeven worden.
Waar moet een goed argument aan voldoen?
Goede argumenten voldoen aan twee eisen:
Een goed argument is juist. Dat wil zeggen: het is waar wat je zegt.Een goed argument is daarnaast geldig: het gaat over het onderwerp van het meningsverschil en niet over iets anders.
Hoe lang duurt het schrijven van een betoog?
Een gemiddeld betoog zou dan ook niet langer dan 20 minuten mogen duren. Althans, als de spreker graag wil dat de toehoorder er ook nog iets van onthoudt.
Hoe maak je een bouwplan voor een betoog?
Bouwplan voor een betoog
Titel. Een halt aan de bio-industrie.Inleiding. Introductie van het onderwerp. Formuleren van de stelling. Kern – hoofdargument(en) Hoofdargument 1. Eventuele subargumenten. Kern – tegenargument(en) en ontkrachting. Evt. tegenargument(en) en ontkrachting daarvan. Conclusie. Herhaling stelling.
Hoe maak je een weerlegging?
Nadat je een aantal alinea’s met argumenten geschreven hebt, kun je je tekst nog sterker maken door een tegenargument te geven en deze te weerleggen. Ook dit doe je in een aparte alinea. Je bedenkt je dan waarom iemand het juist niet eens zou zijn met jouw standpunt.
Hoe sluit je een betoog af?
Het slot van een betoog is een conclusie of een samenvatting. Een conclusie is het gebruikelijkst: de stelling wordt herhaald en de belangrijkste argumenten worden in andere bewoordingen nogmaals gegeven. Voeg geen nieuwe argumenten meer toe!
Hoe maak je een goede aandachtstrekker?
De eerste en laatste woorden uit iedere presentatie zijn zonder twijfel de belangrijkste die je uitspreekt. De wijze waarop je je verhaal begint, bepaalt voor een groot gedeelte of en hoe het publiek naar je zal luisteren. Extra belangrijk dus om het goed te doen!