De aanhef van de brief
Ken je de persoon die je schrijft niet, dan begin je met “Geachte”. Schrijf je aan iemand die je wel kent dan kan je beginnen met “Beste”. Na “Geachte” komt altijd een achternaam, na “Beste” een voornaam. Dus “Geachte heer” of “Beste Piet”.
Hoe stel je een officiële brief op?
Dit is een handig stappenplan voor het opstellen van een zakelijke brief:
Schrijf hier je eigen adres. Naam + achternaam. Schrijf hier het adres van de ontvanger. Noem hier de plaatsnaam en de voluit geschreven datum. Noem nu het onderwerp. Schrijf nu de aanhef. Maak nu een inleiding. Schrijf nu de inhoud. Schrijf het slot.
Wat is de opbouw van een brief?
De opbouw van je brief
Een nette brief bestaat altijd uit 3 delen: de inleiding, de kern en het slot. Je belangrijkste boodschappen komen in de kern. De inleiding gebruik je om de lezer daarop voor te bereiden. Het slot is er voor de nazorg.
Hoe begin je een brief aan een vriend?
Vertel vriend alle informatie of details die je wilt delen. Beschrijf bijvoorbeeld een recente reis die je hebt gemaakt of leg uit hoe je dagelijkse leven recent is geweest. Hoewel je over verschillende dingen kunt schrijven, plaats ze altijd in nieuwe paragrafen, zodat de brief gemakkelijk te volgen is.
Hoe schrijf ik mijn brieven?
Voorbeeld indeling: Plaats en datum. Plaats en datum. Voorbeelden: Aanhef (naam van persoon aan wie je de brief schrijft) Voorbeelden: Beste Suzanne of Lieve Suzanne, Inhoud. Hierin staat wat je wilt vertellen aan de persoon voor wie je brief bedoeld is. Afsluiting. Je naam. Hoe schrijf ik een brief?
Hoe onderteken je een brief?
Schrijf in een brief uw naam voluit onder de handtekening, en eventueel uw functie op de regel daaronder. Als uw voornaam zowel voor mannen als voor vrouwen gebruikt wordt, kunt u uw aanschrijftitel vermelden om verwarring te voorkomen. Als u met meer dan één persoon ondertekent, staat de belangrijkste persoon rechts.
Hoe begin je een brief als je de naam niet weet?
Ken je de ontvanger helemaal niet, of is er sprake van een formele situatie, dan is ook hier Geachte de beste keuze. Bij informelere berichten is Beste een goede optie, maar ook bijvoorbeeld Dag, Hallo of Goedemorgen/-middag zijn mogelijk. Ken je elkaar goed, dan kun je ook nog kiezen voor een aanhef als Hoi of Hi.
Hoe gebruik je namens?
Namens deze betekent ‘uit naam van de genoemde persoon’, namens dezen ‘uit naam van de genoemde personen’. Deze formuleringen komen vooral voor in formele contexten in Nederland, onder andere als vaste formulering in de slotformule van brieven die iemand in opdracht van iemand anders ondertekent.
Hoe schrijf je een artikel Nederlands voorbeeld?
Schrijf je tekst in minimaal 100 woorden.
Een goedlopende tekst heeft volledige zinnen.Maak de zinnen niet te lang.Gebruik witregels tussen de alinea’s.
Hoe schrijf je een brief Nederlands examen?
Mijn adviezen bij het schrijven van een brief bij een schrijfexamen:
Maak niet al te ingewikkelde zinnen.Gebruik woorden die je kent.Kijk goed of alles uit de opdracht ook echt in jouw schrijfproduct staat. Denk niet eindeloos lang na, begin gewoon met schrijven en ga pas kritisch nakijken als je klaar bent.
Hoe begin je een nette mail?
De aanhef van een zakelijke e-mail
Geachte heer/mevrouw (als de ontvanger onbekend is)LS (Lectori Salutem, oudere en afstandelijke aanhef als de ontvanger onbekend is)Geachte heer (achternaam)Geachte mevrouw (achternaam)Beste (achternaam of voornaam, tutoyerende aanhef, vrij informeel)Waarde heer (achternaam)
Hoe schrijf je afzender op een envelop?
Afzender bij handgeschreven adres
Schrijf je het adres met de hand om de envelop? Dan schrijf je de afzender op de achterkant.
Hoe moet je een kaart in een envelop doen?
Volgens de etiquette horen trouwkaarten altijd met de opening (van een dubbele kaart) naar boven in de envelop. Zo voorkom je beschadigingen bij het openen van de envelop. Vervolgens doe je de trouwkaart zo in de envelop dat je bij het openen meteen de voorkant van de trouwkaart kan zien.
Wat moet er op een envelop aan postzegels?
Je plakt binnen Nederland een postzegel met het cijfer 1 op brieven tot en met 20 gram. Het cijfer 2 gebruik je voor brieven vanaf 20 tot en met 50 gram. Voor zwaardere post (350 gr – 2 kg) en/of enveloppen groter dan C4 formaat (32,4 x 22,9 cm) gebruik je de XL-zegel.