Hoe raak je besmet met een soa? kijk maar | hoe krijg je een soa

Hoe raak je besmet met een soa? kijk maar | hoe krijg je een soa

Hoe raak je besmet met een soa? kijk maar | hoe krijg je een soa

Foto van auteur
Written By HOLLAND GETS ANSWER

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur pulvinar ligula augue quis venenatis. 

Een soa wordt overgebracht door geslachtsgemeenschap, maar ook door seksuele contacten via de mond, door anale contacten of contacten met lichaamsvloeistoffen, zoals sperma, speeksel, bloed en vaginale afscheiding. Enkele soa’s zijn overdraagbaar via huidcontact.

Kun je een soa krijgen als je een vaste partner hebt?

Voorkom dat je een soa krijgt van je vaste partner

Ook als je een relatie hebt, kun je dus een soa krijgen. Met of zonder vreemdgaan. Wil je de kans dat je een soa van je vaste partner krijgt zo klein mogelijk houden? Gebruik dan een condoom.

Hoe weet je dat je een soa hebt?

Als je een soa hebt, kun je last hebben van de volgende symptomen: Afscheiding of pus uit de vagina, penis of anus (meer dan normaal). De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn of anders ruiken. Branderig gevoel, irritatie, pijn bij of na het plassen.

Kan je een soa krijgen zonder seks te hebben?

Je kunt een SOA oplopen via besmet bloed. Bijvoorbeeld bij een tatoeage die is gezet met een besmette naald, of bij een piercing die onhygiënisch is uitgevoerd. Of als je een scheermesje of (bij drugsgebruik) naalden of spuiten gebruikt van een persoon die met een SOA is besmet.

Hoe groot is de kans dat je een soa hebt?

Nu weten we hoevaak Chlamydia en Gonorroe voorkomen in Nederland, maar wat is nou de kans dat je dit krijgt van één keer onveilige seks? Voor vrouwen geldt dat je per keer dat je onveilige seks hebt met een besmette partner, 45% kans hebt om Chlamydia op te lopen en 80% kans hebt om Gonorroe op te lopen.

Kan je zomaar een soa hebben?

Je kunt een soa krijgen door contact met elkaars slijmvliezen (mond, penis, vagina, anus). En door bloed, sperma of vaginaal vocht. Veilig vrijen is de beste manier om geen soa’s te krijgen. Gebruik condooms.

Is Partnerwaarschuwing verplicht?

Als een soa is gediagnostiseerd, moeten alle sekspartners waarmee iemand seks had in de waarschuwingsperiode gewaarschuwd worden. Ook de partners waarmee een condoom is gebruikt. Maar sommige partners hebben meer prioriteit.

Kan je jaren met een soa rondlopen?

Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.

Hoe is de eerste soa ontstaan?

Virussen ontstaan vaak eerst in dieren en daarna in mensen. Dat geldt ook voor veel virussen die een soa veroorzaken. Bijvoorbeeld het hiv-virus, dat via apen bij mensen terechtkwam. Het is een misverstand dat daar seksueel contact voor nodig was.

Hoe groot is de kans dat je chlamydia krijgt?

Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.

Hoe snel merk je dat je chlamydia hebt?

Wanneer je besmet bent met chlamydia, merk je daar zoals gezegd meestal niets van. Als je wel klachten krijgt, beginnen die vaak 1 tot 3 weken na de besmetting. De klachten verschillen voor mannen en vrouwen.

Kan een soa spontaan verdwijnen?

Soms heb je wel klachten van een SOA, maar verdwijnen deze na enige tijd vanzelf weer. De SOA is dan echter niet verdwenen, en kan zich in je lichaam verder uitbreiden. Dit kan verregaande gevolgen hebben en o.a. tot orgaanafwijkingen of onvruchtbaarheid leiden.

Kan je van een soa afkomen?

Chlamydia en gonorroe worden met antibiotica behandeld. Je bent na een week genezen. Ook syfilis wordt met antibiotica behandeld. Antibiotica worden alleen gebruikt voor soa’s die door een bacterie worden veroorzaakt.

Welke soa’s merk je niet?

Maar dit hoeft niet. Ook als je niets merkt kun je chlamydia hebben en dus anderen ook besmetten. Als je chlamydia niet behandelt, kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden.

Kan je chlamydia krijgen door te zoenen?

Andere SOA zoals hepatitis B en syfilis (als je een zweer aan de mond hebt) zijn zo besmettelijk dat zelfs tongzoenen een risico op overdracht vormt. Chlamydia, gonorroe en hiv kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen.

Kan je chlamydia doorgeven zonder het zelf te hebben?

Indien er geen klachten aanwezig zijn bestaat er een groot gevaar dat de infectie niet tijdig gediagnosticeerd wordt. De infectie kan zo onopgemerkt blijven en zelfs blijvende schade aanrichten. Daarnaast kan hij onbedoeld doorgegeven worden aan anderen.

 

Categorieën Niet gecategoriseerd