Hoe maak je de beste frietjes? bekijk het maar | hoe maak je friet

Hoe maak je de beste frietjes? bekijk het maar | hoe maak je friet

Hoe maak je de beste frietjes? bekijk het maar | hoe maak je friet

Foto van auteur
Written By HOLLAND GETS ANSWER

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur pulvinar ligula augue quis venenatis. 

Wij geven je de ultieme tips!
1Kies de geschikte aardappel. 2Afdrogen is de boodschap. 3Voorbakken. 4Tweede keer bakken. 5Gebruik steeds kwalitatieve frituurolie. 6Laat het mandje na het bakken niet boven de olie hangen. 7Bak nooit twee verschillende producten zoals frietjes of kroketjes in dezelfde bakbeurt.

Hoe maken ze friet?

Hoe wordt friet gemaakt?
Stap 1: Voorbereiding. Wanneer vers geoogste aardappelen bij de fabriek binnenkomen, worden eerst de kluiten, stenen, takjes en plantenresten verwijderd. Stap 2: Stoomschillen. Stap 3: Snijden. Stap 4 & 5: Blancheren en Voordrogen. Stap 6: Multizone voorbakken. Stap 7: Invriezen en verpakken.

Waarom friet eerst in water?

Het is belangrijk dat je de vers gesneden aardapplen voordat ze gefrituurd worden eerst een tijd in water liggen. Zo wordt het zetmeel uit de aardappel getrokken (het water wordt ook troebel) en is het eindresultaat extra knapperig. Laat de frieten in ieder geval een uur in koud water liggen, langer mag ook.

Hoe lang moet je verse friet bakken?

Eerst bak je de rauwe frieten voor op ongeveer 140°C gedurende een vijftal minuten. Op deze manier pocheer je de aardappelreepjes tot de binnenkant gaar en zacht is. Hoe dikker je frieten, hoe langer ze nodig hebben in het frietvet.

Waar bak je friet in?

Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.

Wat is een goede friet aardappel?

De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Andere rassen die geschikt zijn, zijn Agria, Désirée, Première en Santé.

Waarom moet je frieten 2 keer bakken?

Friet voorbakken is eigenlijk er voor zorgen dat je 2 maal je frieten bakt (1 keer voorbakken en 1 keer afbakken) om op die manier de frietjes krokanter te maken en er voor te zorgen dat ze binnenin gaar zijn. Frieten voorbakken wordt ook wel kortweg voorbak of eerste bak genoemd.

Is het nou friet of patat?

Je mag zowel patat als friet zeggen, maar je voorkeur hangt waarschijnlijk af van waar je woont. In het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, in het zuiden van Nederland bestel je vaker friet. De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel.

Waarom moet je friet voorbakken?

De bedoeling van het voorbakken is de rauwe aardappel te koken, en niet om bruin te bakken. “Tijdens het voorbakken verliest de rauwe aardappel een groot gedeelte van haar vocht. Als het vet te warm zou staan, dan zouden de geschroeide aardappelstaafjes dit vocht niet meer laten ontsnappen.

Hoe maak je snackbar patat?

Het beste antwoord. Doe de gesneden frites die je het mooiste met een fritessnijder krijgt, en maak ze niet te dun, want dunne frites nemen meer vet op , in een ruime bak, bestrooi met flink wat zout, meng goed, en giet er zoveel koud water op dat de aardappelen onderstaan. Laat ze enkele uren staan.

Waarom wordt mijn frieten niet krokant?

Zorg ervoor dat je met proper frietvet werkt. Gebruik de juiste soort aardappelen. Pocheer je frieten eerst op een lagere temperatuur (150°C gedurende 3 a 4 minuten ) en dep ze goed af daarna. Bak ze dan op 180°C krokant.

Waarom zout op frieten?

“Frietjes die vooraf gezouten worden, smaken beter. Daar valt niet over te discussiëren. Gooi er zout over, schud ze even op en zet ze dan pas op tafel. Tijdens het opschudden verdelen de korrels zich mooi over alle frietjes en daarna smelt het zout er lekker over.

Hoeveel friet voor 1 persoon?

Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.

Hoe wordt friet voorgebakken?

Voordrogen. Voor het bakproces worden de staafjes eerst met lucht voorgedroogd. Door het drogen ontstaat een ‘huidje’ waardoor de frieten krokanter worden. De warme lucht in de voordroger is restwarmte uit de bakoven.

Hoe voorkom je slappe friet?

De juiste aardappel

Gebruik je vastkokers, dan krijg je slappe friet omdat er te veel vocht in zit om te kunnen verdampen tijdens het frituren. Bij zeer bloemige aardappels wordt de friet te droog omdat ál het vocht verdampt tijdens het frituren.

Is friet slecht voor je?

Frituren helpt alleen niet om gezonder te eten, vertelt Astrid Postma, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum. “Met frituren worden altijd meer calorieën toegevoegd. Neem bijvoorbeeld een gewone aardappel. Die bevat ongeveer 80 kilocalorieeën.

Wat is beter frituurvet of olie?

Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat.

Welke friet is het lekkerst?

De Albert Heyn frietjes doen ons samen met de Beyerlander frietjes qua smaak het meeste denken aan traditioneel gefrituurde frietjes. Maar over de Beyerlander frietjes zijn we het meest enthousiast! We vinden ze het lekkerste qua smaak, lekker krokant en supersnel klaar zonder dat halverwege omschudden nodig is.

Kan je frieten maken van vastkokende aardappelen?

Voor goeie friet begin je met de juiste aardappel. Die moet de juiste balans tussen zetmeel en water hebben. Kruimige zetmeelrijke aardappels worden te snel bruin, nog voordat de friet gaar is. Vastkokende aardappels, waar relatief veel water inzit, geven een goeie beet maar hebben juist weer moeite met het bruinen.

Hoe voorkom je slappe friet?

De juiste aardappel

Gebruik je vastkokers, dan krijg je slappe friet omdat er te veel vocht in zit om te kunnen verdampen tijdens het frituren. Bij zeer bloemige aardappels wordt de friet te droog omdat ál het vocht verdampt tijdens het frituren.

Welke temperatuur patat bakken?

Je bakt friet/patat goudgeel door ze op maximaal 175 °C te verhitten, kleine hoeveelheden in de frituur te doen en de friet op tijd eruit te halen.

Waarom frieten wassen?

Als je de klassieke Belgische friet bakt, dan raad ik niet aan om het zetmeel van de rauwe aardappelreepjes te spoelen. In het geval je de fijne pommes allumettes wil bakken, dan is spoelen wel aan te raden. Zo vermijd je dat deze flinterdunne frietjes gaan klitten in het hete frietvet.