Tekenen van zwangerschap
In de eerste plaats kunt kijken of de voedster een nest draagt. Dit is ook het enige uiterlijk kenmerk van een zwangerschap. Juist dat kenmerk kan ook een teken van schijnzwangerschap zijn. Daarnaast Kunt u met uw vingers of handen inspecteren of uw konijn zwanger is.
Hoeveel baby’s krijgt een konijn?
Per jaar kan een vrouwtje drie tot zeven nesten krijgen, dat kan betekenen dat ze elke 30 dagen een nieuw nest heeft! Na een draagtijd van 28 tot 33 dagen worden drie tot twaalf (gemiddeld vijf) jongen geboren.
Hoe oud moet een konijn zijn om zwanger te worden?
Konijnen zijn vruchtbaar vanaf drie tot vijf maanden leeftijd. Vrouwtjes, ook wel voedsters of moeren genoemd, kunnen dan dus ook drachtig worden. Als u uw vrouwelijk konijn, de voedster, wil laten dekken, breng dan altijd de voedster naar de ram, niet omgekeerd.
Hoe lang van te voren maakt een konijn een nest?
Eerst is het handig als je iets te weten komt over de dracht en de bevalling bij konijnen. Een voedster draagt haar jongen ongeveer 28 tot 31 dagen. In de laatste twee weken van de dracht zal ze een nest gaan bouwen.
Kunnen broer en zus konijn bij elkaar?
Twee jonge konijntjes samen. Broer en zus uit hetzelfde nest kunnen bij elkaar blijven tot ze geslachtrijp zijn. Dit is al vanaf 3-4 maanden leeftijd, dan moeten ze apart. Het mannetje kan gecastreerd worden vanaf 4-5 maanden en blijft dan nog 3 weken apart van het vrouwtje.
Wat doet een konijn als ze zwanger is?
Symptomen zwangerschap bij je konijn:
Vacht van buik plukken om het nestje aan te vullen; Verdedigend of zelfs agressief gedrag; Gezwollen tepels; Toename gewicht, maar buikje wordt amper dikker.
Kan een konijn maar 1 baby krijgen?
Hoe is het dan gebeurd dat ze zwanger is van dit jonge konijntje? Hou haar maar goed in de gaten, want konijntjes krijgen zelden maar 1 jong konijntje.. het kan zijn dat er nog meer in haar buik zitten. Anders is het raadzaam even naar de dierenarts te gaan.
Hoeveel baarmoeders heeft een konijn?
De voortplantingsorganen van het vrouwelijke konijn zijn dubbel: de baarmoeder (uterus) is gesplitst in twee onafhankelijke hoorn vormige gedeelten, die gescheiden zijn over de gehele lengte (ongeveer 7 cm). Elke hoorn heeft zijn eigen cervix (baarmoederhals).
Hoe krijgt een konijn een baby?
Moederkonijnen houden hun baby’s niet bij zich om ze warm te houden, zoals bijvoorbeeld katten, of vogels en kippen, die boven op hun jongen zitten. Ze maken een nest van haren, stro en hooi dat de baby’s warm houdt tussen de voedingen in. Als de jonge konijntjes zelf haar krijgen houden ze elkaar heel goed warm.
Hoe duur is een echt konijn?
Een konijn kan je vanaf 10 euro kopen of adopteren. Een gevaccineerd, gecastreerd (ras)konijn kost tussen de 45 en 100 euro. Hou er rekening mee dat je konijnen niet alleen mag houden, je zal er dus minstens twee moeten kopen. De aankoop van een hok en ren, de nodige inrichting en het voeder kost ongeveer 200 euro.
Hoe lang duurt het paren van konijnen?
Na 8 tot 12 snel uitgevoerde paringsbewegingen wordt de dekking beëindigd. Het is niet nodig de dekking meerdere malen te laten herhalen. Om vechtpartijtjes na de dekking te voorkomen kan met het beste het mannetje uit de kooi halen.
Wat doen met nest konijnen?
In principe hoeft u aan een nest met konijnen niets te doen. De moeder verzorgt de konijnen twee keer per dag door op het nest te gaan zitten en de jongen te laten drinken. Vaak zal ze verder doen alsof ze niet bestaan. Zaak is het wel om de moeder voldoende eten en drinken te blijven geven, maar spreekt voor zich.
Hoe vaak een nestje konijnen?
Als je een voedster en ram permanent bij elkaar zet, krijg je meerdere nestjes per jaar. Castreer de ram of steriliseer de voedster op tijd om dit te voorkomen. Dat kun je laten doen als de konijnen een half jaar oud zijn. Een ram is al vruchtbaar als hij 5 maanden oud is.
Kunnen 2 zusjes konijnen bij elkaar?
Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, gaat ook goed. Maar als ze volwassen en vruchtbaar worden, rond drie maanden oud, zullen ze de rangorde willen bepalen. Dat kan op zich geen kwaad, als ze maar genoeg ruimte hebben om elkaar te ontlopen.