Hoe herken je een kanker knobbeltje? | hoe voelt een knobbeltje

Hoe herken je een kanker knobbeltje? | hoe voelt een knobbeltje

Hoe herken je een kanker knobbeltje? | hoe voelt een knobbeltje

Foto van auteur
Written By HOLLAND GETS ANSWER

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur pulvinar ligula augue quis venenatis. 

Een knobbeltje of plekje is vaak iets stugger of harder dan de rest van het borstweefsel. Soms is het kogelrond en glijdt het onder je vingers weg als een knikker. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een strengetje achter je tepel.

Wat als je een knobbeltje voelt?

Maak dan een afspraak met uw huisarts. Mocht uw huisarts verder onderzoek nodig achten, dan kunt u snel terecht in ons ziekenhuis. Een knobbeltje in de borst kan wijzen op borstkanker, maar dat is het lang niet altijd het geval.

Hoe voelt een goedaardig knobbeltje?

De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan. Soms voelt het als een gladde, makkelijk wegschietende knikker in de borst. Een operatie is niet noodzakelijk en een fibroadenoom geeft geen verhoogde kans op borstkanker.

Hoe voelt een normale borst aan?

Wanneer je je borsten bevoelt kan het onder de huid hobbelig of bobbelig aanvoelen. Dat is het klierweefsel. Voel je in je borst een knobbeltje, dan kan dat wijzen op een tumor, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Hoe voelt een verkeerd knobbeltje aan?

Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.

Kun je een tumor bewegen?

Een tumor voelt steviger aan dan een cyste en kan in tegenstelling tot een cyste niet onder de huid bewegen.

Is een tumor hard of zacht?

Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel.

Doet een kwaadaardig knobbeltje pijn?

In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn. Een goedaardige tumor drukt het omringende weefsel opzij maar richt verder weinig schade aan. Een kwaadaardige tumor daarentegen kan in het omringende weefsel dringen en daar schade aanrichten.

Kan een knobbeltje bewegen?

Een bindweefselknobbel (fibroadenoom) is een knobbeltje dat stevig en rubberachtig aanvoelt en dat u makkelijk heen en weer kunt bewegen. Een vetweefselknobbel (lipoom) ontstaat uit het vetweefsel in de borst. Ze voelen over het algemeen zacht aan.

Doet een tumor bult pijn?

Een zwelling kan lang onopgemerkt blijven als deze diep in het lichaam of in elastisch weefsel zit. Vage pijnklachten kunnen dan de eerste klachten zijn. Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn.

Hoe voelt een cyste aan?

Een cyste voelt aan als een ronde, stevige knobbel. Soms voelt deze knobbel pijnlijk aan.

Kan je een cyste bewegen?

Cyste (holte gevuld met vocht) Eén van de meest voorkomende goedaardige borstafwijkingen is een cyste. Een cyste is een holte gevuld met vocht die je vaak een beetje kunt bewegen. Soms zijn ze klein, soms zo groot als een ei.

Hoe weet je of een knobbeltje kwaadaardig is?

Meestal zijn cysten goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn. Cysten veroorzaken over het algemeen geen last, maar het is verstandig de huisarts te raadplegen voor verdere onderzoek. De diagnose kan worden gesteld met behulp van een een MRI-scan of CT-scan.

Is een tumor hard of zacht?

Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel.

Hoe ziet een kwaadaardig bultje eruit?

Controleer op ruwe bultjes, wondjes en bruine plekken

nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop. wondjes die niet goed genezen. bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)